Vuoristoretket

Kiipeilyurheilijat järjestää ulkokiipeilykursseja yhteistyössä Vuoristoretkien kanssa.

Vuoristoretket on tarjonnut kiipeilykursseja ja opastusta vuodesta 1997 lähtien. Vuoristoretkien ohjelmasta löytyy lähinnä ns. vuoristolajeja eli kiipeilyä ja laskettelua eri muodoissaan Suomessa ja ulkomailla. Kotisivuilla mainitut kurssit ovat vain osa toiminnastamme. Räätälöimme myös kursseja ja matkoja toivomustenne mukaan.

Petter Reuter on vuonna 1969 syntynyt helsinkiläinen. Hän aloitti kiipeilyn 19-vuotiaana, kun hän työskenteli kansainvälisessä partiokeskuksessa, Sveitsissä. Vuodesta 1992 hän on työskennellyt täysipäiväisesti kouluttajana ja oppaana. Petter valmistui kansainväliseksi vuoristo-oppaaksi (UIAGM/IFMGA) vuonna 2005. Tänä päivänä hän työskentelee muun muassa Alpeilla, Pohjois-Norjassa, Grönlannissa ja Etelä-Suomen kallioilla.

Tiina Merikoski on vuonna 1976 syntynyt helsinkiläinen kalliokiipeilykouluttaja (RCI). Tiina aloitti kiipeilyn 2000-luvun puolivälissä sen jälkeen, kun oli muun muassa Sveitsissä ja Alaskassa liikkunut vuorilla ja saanut sitä kautta kiipeilyyn kipinän. Kiipeilyohjaajana hän on toiminut vuodesta 2014 saakka. Vuoristoretkillä Tiina kouluttaa paljon Suomessa ja on monesti mukana Vuoristoretkien kursseilla Pohjois-Norjassa ja Espanjassa.

Rasmus ”Rasse” Krogerus on vuonna 1977 syntynyt helsinkiläinen vuoristo-opas. Ison osan vuodesta hän asuu perheensä kanssa pienessä kylässä La Graven yläpuolella Ranskassa, mutta asuu ja toimii myös Suomessa. Rasse on työskennellyt kouluttajana ja oppaana vuodesta 2004. Rasse valmistui kansainväliseksi vuoristo-oppaaksi (UIAGM/IFMGA) vuonna 2011.

Sami Modenius on vuonna 1979 syntynyt Helsingissä asuva vuoristo-opas. Keväisin hän opastaa hiihtovaelluksia Pohjois-Norjassa ja kesäisin työskentelee Chamonixissa Ranskan Alpeilla ja myös Valaisin laaksossa Sveitsissä. Alkukesästä ja syksyllä hän toimii myös Suomessa. Sami oli ensimmäisen kerran suksilla vuonna 1982 ja kiipeilyn hän aloitti vuonna 2000. Sami on toiminut oppaana vuodesta 2013 ja valmistui kansainväliseksi vuoristo-oppaaksi (UIAGM/IFMGA) maaliskuussa 2015.

Fredrik Aspö on vuonna 1988 syntynyt, Sipoosta Pohjois-Norjan Lyngeniin muuttanut vuoristo-opas (UIAGM/IFMGA) aspirantti. Hänen kiipeilyuransa alkoi Sipoon metsissä jo pienenä. Pikkuhiljaa vuoret kasvoivat ja sukset ovat tuoneet lisää luovuutta harrastamiseen talvella. Kiipeilyohjaajana hän on toiminut vuodesta 2009. Nykyään hän työskentelee sekä Alpeilla että kotonaan Pohjois-Norjassa.

Sami Haapasalmi on vuonna 1979 syntynyt oululainen kalliokiipeilykouluttaja (RCI). Sami tutustui jääkiipeilyyn Pyhällä vuonna 2002. Seuraavana kesänä hän osti kiipeilyvaljaat ja -tossut ja aloitti kalliokiipeilyn perinteisellä Taivaskalliolla. Sami toimii aktiivisesti Oulun seudulla ja kouluttaa Vuoristoretkillä mm. jääkiipeilykursseilla. Sami on hyväksytty kansainväliseen vuoristo- opaskoulutukseen ja hän aloittaa opinnot tammikuussa 2019.

UIAGM/IFMGA (International Federation of Mountain Guide Associations) on kansainvälinen vuoristo-opasyhdistysten liitto, joka valvoo, säätelee ja edustaa vuoristo-oppaan ammattikuntaa maailmanlaajuisesti. Maakohtaisia yhdistyksiä on yli 20 ja suomalaiset vuoristo-oppaat ovat pääsääntöisesti Ruotsin opasyhdistyksen tarjoaman koulutuksen läpikäyneitä ja siten SBO:n (Svenska Bergsguideorganisation) jäseniä.

Vuoristo-oppaaksi kouluttautuminen kestää kolmesta viiteen vuotta. Opaskoulun pääsyvaatimuksiin kuuluu riittävän korkean taitotason lisäksi iso määrä kiivettyjä alppi-, kallio- ja jääkiipeilyreittejä sekä paljon suoritettuja erimittaisia hiihtovaelluksia.

Ammattioppaat toimivat erilaisissa opas- ja koulutustehtävissä eri vuoristolajien parissa. Talvella opastetaan asiakkaita mm. offpiste-laskettelussa ja hiihtovaelluksilla sekä koulutetaan lumiturvallisuutta ja jääkiipeilyä. Kesäisin työhön kuuluu monipuolisesti kallio- ja alppikiipeilyä – kursseina ja opastuksina. Monessa maassa opastaminen ja kouluttaminen vuoristossa on sallittu vain UIAGM/IFMGA ammattioppaille.

kiipeilyurheilijat