Valmennus

Kiipeily urheilulajina

Kiipeily on noussut muutamassa vuodessa maailmanlaajuisesti suosituksi urheilulajiksi, jossa kilpaillaan monella tasolla. Kansainvälinen kilpakiipeilyliitto IFSC järjestää vuosittain maailmancup-kiertueen ja joka toinen vuosi maailmanmestaruuskilpailut ja euroopan
mestaruuskilpailut. Kiipeilyssä kilpaillaan kolmessa eri lajissa: boulder, lead-kiipeily ja nopeus. Kilpakiipeily valittiin myös yhtenä viidestä lajista 2020 Tokion olympialaisiin lisälajiksi. Olympiakiipeily kilpaillaan näiden kolmen lajin yhdistelmänä: köysikiipeily eli lead, boulderointi sekä nopeuskiipeily.

Suomessa kilpaillaan vuosittain kiipeilyn suomenmestaruudesta sekä muissa pienemmissä kilpailuissa. Lajeina on yleensä boulder ja lead-kiipeily, mutta myös jääkiipeilyn suomenmestaruudesta on kilpailtu. Suomi osallistuu myös vuosittain pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin niin boulderissa kuin lead-kiipeilyssä.

Maailman vaikein boulderreitti ‘Burden of Dreams’, sijaitsee Suomessa. Muita saman vaikeusluokan, 9a reittejä, ei maailmassa ole muita. Uusien vaikeiden reittien avaaminen ja vaikeiden ulkoreittien kiipeäminen eli ‘lähettäminen’ vaatii myös tavoitteellisuutta ja systemaattista treenaamista.

Seuran valmennustoiminta

Kiipeilyurheilijat ry:lle perustettiin vuoden 2017 alusta kolme valmennusryhmää, jotka toteuttavat yhdessä seuran ja valmentajien kanssa tehtyä valmennussuunnitelmaa. Valmennussuunnitelma tukee erityisesti kiipeilyvalmennusta ja tavoitteellista kilpailutoimintaa yhdessä Kiipeilyareena Valmennuksen kanssa.

Kiipeilyurheilijoiden kolme valmennusryhmää:

  • Aikuiset: 12 urheilijaa, päävalmentaja Aki Pakarinen
  • IFSC youth-ikäluokat (2000-2003): 4 urheilijaa, päävalmentaja Henrik Suihkonen
  • IFSC youth-ikäluokkia nuoremmat (2004 ja myöh. syntyneet): 10 urheilijaa, päävalmentaja Joni Kuusenmäki

Ryhmät treenaavat 1-4 kertaa viikossa valmentajan ohjauksessa. Valmennusryhmien tavoitteena on kasvattaa ensin kansallisen ja tulevaisuudessa kansainvälisen tason kilpakiipeilijöitä sekä huippusuorituksia tekeviä ulkokiipeilijöitä.

Aikuisten valmennusryhmä

 

Kiipeilyurheilijat haluavat kannustaa kaikkia jäseniään tavoitteelliseen harjoitteluun ja kilpailuihin. Kiipeilyurheilijat järjestävätkin jäsenilleen 10 viikon tavoitteelliseen valmennukseen perustuvia treeniryhmiä sekä eri kiipeilymuotojen kilpailuihin valmistelevia ryhmiä. Ryhmien koko vaihtelee neljästä kymmeneen urheilijaan. Vaikka treenit tehdään ryhmissä, saa valmentajalta myös vinkkejä henkilökohtaiseen kehittymiseen ja omien tavoitteiden saavuttamiseen.

Seura tukee rahallisesti valmennusryhmien harjoittelumahdollisuuksia ja mahdollistaa treeniryhmien järjestämisen Kiipeilyareena parhaiden valmentajien ohjauksessa. Ryhmätreenaamisessa suuri hyöty tulee kanssakiipeilijöiltä oppimisessa ja jatkuvassa kannustamisessa sekä tsemppaamisessa. Kun kaveri kehittyy, kehityt varmasti itsekin!

Kiipeilyurheilijat kouluttaa omia valmentajia ja toimii yhteistyössä Kiipeilyareenan valmentajien kanssa. Tällä hetkellä valmennuksessa on mukana yhteensä kahdeksan valmentajaa erilaisilla koulutustaustoilla valmentajan ammattitutkinnon suorittaneista itseoppineisiin valmentajiin.

Seura kannustaa jäseniään osallistumaan kiipeilykilpailuihin. Kiipeilyurheilijat järjestää myös avoimia matalan kynnyksen köysi- ja boulderkilpailuja yhdessä Kiipeilyareenan kanssa.

Seura tukee myös jäsenten osallistumista lajin SM- ja kansainvälisiin kilpailuihin taloudellisesti ja järjestää lajin SM-kilpailuja yhdessä Kiipeilyareenan kanssa.

Kiipeilyurheilijoiden urheilijat osallistuvat aktiivisesti kilpailuihin kotimaassa  ja ulkomailla hyvällä menestyksellä.

 

kiipeilyurheilijat